Радев: Формирането на бойни групи показва нашата обща отговорност към системата за колективна сигурност

ТОП НОВИНИ

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев е в учебния полигон „Ново село“, където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО. Президентът беше посрещнат с почетен строй и прие рапорта на командващия церемонията.

Той определи днешната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група у нас като важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности, в условията на радикално променена среда за сигурност от войната на Русия срещу Украйна.

Тя е още един пример, че силата на Алианса е в нашето единство и солидарност, каза Радев.

„Само преди три месеца НАТО прие новата стратегическа концепция, която определя рисковете и заплахите пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия, че държавите членки, граничещи с конфликта ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност“.

„Днес Алиансът се обръща към своята същност мисия да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка отделна държава. Затова и формирането на бойни групи на територията на България и на другите страни членки от Източна Европа е важна стъпка за привеждане на мерките за усилена бдителност и показва нашата обща отговорност към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член“, каза още той.

Президентът изрази признателност към италианската страна, която прие ролята на Рамкова държава. Благодари и на всички съюзни държави, които също са тук със свои формирования.

Италия поема ролята на рамкова държава за бойната група на НАТО в България

На церемонията присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италия Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Драгоне, както и върховният командващ Съвместното командване на НАТО генерал Кристофър Каволи формированието пое полк. Франческо Алаймо

Решението за създаване на такава бойна група беше взето на извънредна среща на върха на Алианса малко след нахлуването на Русия в Украйна.

Съгласно решението такива групи са сформирани и в Румъния, Словакия и Унгария. Италианската армия се очаква да се включи с до 800 военни, България – с около 150, Албания – с до 40, като принос ще имат и други страни от Алианса./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *