(НА ЖИВО) Церемония по официалното въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция

ТОП НОВИНИ

След като поех поста на министър-председател в началото на август нашето правителство се фокусира върху компенсиране на забавянето при строежа на Интерконектора с Гърция от предишни периоди, за да може обектът да бъде завършен в срок. Това каза по време на церемонията по откриването на Интерконектира с Гърция премиерът Гълъб Донев

По думие му строежът на обектът е наблюдаван на министерско и екпертно ниво.  

Съвместните усилия между България и Гърция за завършване на Интерконектора се оказаах успешни. Интерконектора има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на домашно ниво. Ще осигурни доствките на природен газ за България, което е от изключителна важност за енергийната сигурност на страната. Съществуването на Интерконектира ни прави по-малко уязвими. При сегашните обстоятелства той е от иключителна важност за България, като икономическите ползи са много по-големи, отколкото от едно стандартно предприятие, отбеляза Донев. 

Премиерът отбеляза, че в момента се намираме в енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, Европа и света. и добави, че трдуната ситуацията бе отежнена и от войаната в Украйна. 

Азерски газ потече по интерконектора към България тази сутрин

Интерконектира ще осигури източниците и пътеките за природен газ, не само за България, но и Гърция, Молдова, Украйна и Централан Европа. Потенциалът ще бъде още по-очевиден след като стартират операциите по терминала, който ще осигури източници за доставки на природен газ, каза още българсият министър-председател. 

България приветства меморандума между Европа и Азербайджан за стратегическо сътрудничество и увеличаване на доставките на природен газ. Това ще спомогне за диверсификацията, така че да не разчитаме само на един доставчик. Интерконектора има потенциала да допринесе за осигуряване на доставките на природен газ на разумни цени и за България и за нашите партньори в Европа, посочи Донев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *