Президентът на Армения идва на държавно посещение у нас

България ПОЛИТИКА

По покана на държавния глава Румен Радев на държавно посещение в България пристига президентът на Република Армения Вахагн Хачатурян. Визитата е в контекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

На 18 октомври, вторник, от 10.00 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ президентът Вахагн Хачатурян ще бъде посрещнат от държавния глава Румен Радев с официална церемония, която включва почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

От 10.30 часа на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

В 11.45 часа в Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще подпишат съвместна декларация във връзка с 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара. След това Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще дадат и съвместни изявления за медиите.

В рамките на посещението си у нас, което продължава до 20 октомври, президентът Хачатурян ще изнесе лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Държавният глава на Армения ще бъде приет от министър-председателя на служебното правителство Гълъб Донев. Предвижда се още среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, посещение в Пловдив, както и срещи с представители на арменската общност./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *