Лекари от две болници се бориха за живота на родилка от Сандански, получила тежки усложнения след раждането

РЕГИОН САНДАНСКИ

Лекари от две столични болници спасиха млада родилка с тежки усложнения след секцио. Тя е транспортирана по спешност от Благоевград с възпаления в корема, белия дроб и хронична бъбречна недостатъчност.

Оперирана е 45 минути след постъпването ѝ в „Майчин дом“. Наложила се е и спешна намеса на коремен хирург от „Александровска“ болница.

Симона става майка за втори път на 6 октомври. Ражда със секцио по медицински причини. Изписват я от благоевградската болница на 10 октомври с болки в корема и висока температура.

„Казаха, че болката е вследствие на самата операция. А температурата е от гърдите от самата кърма“, заяви пред БНТ Симона Шопова.

Младата майка се връща в Сандански, болките стават по-силни. Ден след изписването е изпратена спешно с линейка в благоевградската болница заради излив в корема.

„Казаха, че имам вода и че тя може да се изхвърли само с антибиотици. Че няма нужда от никаква хирургична намеса“, споделя Симона.

Състоянието ѝ продължава да се влошава. На 13 октомври е транспортирана спешно в столичната болница „Майчин дом“. Оказва се, че е с тежко възпаление на почти всички органи и системи.

„Не можем да кажем откъде е входната врата. Най-вероятно е ранената повърхност при секциото. 2 литра гной в корема, матката е септично променена. Двата яйчника също. Това наложи отстраняване на матката и на двата яйчника“, заяви д-р Димитър Божилов, СБАЛАГ „Майчин дом“.

Освен възпаление на органите Симона има перитонит. В борбата за живота ѝ се включва и хирург от „Александровска“ болница.

„Ако тази операция не беше направена този ден тази жена в рамките на ден-два щеше да загине. Тя имаше страхотен излив в белите дробове. Не е нормално да има течност в корема. Това подсказва, че нещо се случва“, допълни доц. Свилен Маслянков, завеждащ отделение УМБАЛ „Александровска“.

Симона постепенно се възстановява след животоспасяващата операция, която я лишава от възможността да има още деца.

„Няма да имам, но съм благодарна. Имам 2 прекрасни деца и това ми стига. Наистина светкавична реакция на докторите и на сестрите. Ако не беше тя не знам“, коментира Симона.

Тя вече е при синовете си в Сандански. Назначена ѝ е хормонална терапия, която няма да ѝ пречи да живее пълноценно.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *