Провокирани от неприлично облекло на тийнейджъри, в най-голямото училище в областта – 7 СУ в Благоевград, въведоха униформи

ТОП НОВИНИ

Директорът д-р Л. Стоянова категорична: По този начин се елиминират предпоставките за дискриминация

Провокирани от неприлично, а често пъти и предизвикателно облекло на тийнейджъри, в най-голямото училище в областта – благоевградското 7 СУ „Кузман Шапкарев“, въведоха училищни униформи. От началото на новата учебна година задължителният дрескод за 935-те ученици, разпределени в 40 паралелки, включва тъмни /черни или сини/ поли, панталон и бяла риза, тениска.

Коментирайки нововъведението, директорът д-р Лилия Стоянова сподели, че предложението е дошло от Етичната комисия към училището, подкрепено е от училищното настоятелство, обществения съвет и е гласувано и прието на педагогически съвет, проведен на 4.09.

„Не е тайна, че модата сред тийнейджърите, и най-вече сред момичетата в 5, 6 и 7 клас, включва скъсани дънки, впити клинове, оскъдни блузки. Ученички в прогимназиален етап носят бюстиета, които спокойно могат да минат и за долно бельо”, споделят родители пред репортер на „Струма”.

„Действително бяхме провокирани от неприличното, а много пъти и предизвикателно облекло на ученици. Знаете, че немалка част от момичетата носят впити клинове, очертаващи всичко. Разхождат се с голи кръстове… Само по себе си това е неуважение към образователната институция“, коментира и психологът на 7 СУ Наталия Георгиева, а в разговора се включи и ресурсният учител Евгения Илкова.Ученици от 7 СУ с новите униформи


В потвърждение на думите на колегите си директорката разказа как миналата година ученички идвали с дънки, крепящи се само на няколко конеца в задните части и в бедрата, а след това се оплаквали, че момчетата ги закачали.

„Като училище по родолюбие, ние сме длъжни да изискваме от учениците да уважават институцията, символите и ритуалите“, категорични бяха от ръководството на 7 СУ.

Разбираемо, при толкова много ученици, все ще има и някой недоволен родител. Така например няколко майки са разговаряли с директорката. Тяхното основно притеснение, е че заради униформите децата им няма да могат да носят на училище купените им нови дънки и блузки.

„Всички родители са информирани своевременно, преди започването на учебната година, за въвеждането на униформите. А на проведените родителски срещи са дали своето съгласие и са се подписали“, каза д-р Стоянова. По отношение на коментар от страна на майки, че трябва да дадат много пари за униформа и отпусканата помощ от 300 лв. /за ученици в 1, 4 и 8 клас/ няма да им стигне, от ръководството на 7 СУ уточниха, че са провели собствено проучване на цените, което установило, че има магазини, в които белите тениски са по 5 лв. и по 7.50 лв.

„Това, което ни направи впечатление, е, че родителите се организираха много бързо. Децата са щастливи от униформите. Дори и големите ученици – 11, 12 клас, с желание носят тъмните панталони и немалка част сами си гладят ризите. Сега всички са еднакви, красиви и щастливи“, констатираха от екипа на 7 СУ, а д-р Стоянова подчерта, че с въвеждането на униформите се елиминират предпоставките за дискриминация.

Думите на директорката за дискриминацията перефразира седмокласничка, която заяви: „Много съм доволна, че вече имаме униформи. Така никой няма да се хвали, че дрехите му са маркови“, каза момичето, сияещо с бялата си тениска и тъмносиня пола.

Репортер на „Струма“ се разходи из сградата на училището, на двора и малки, и големи бяха с облекла съгласно новия дрескод и действително изглеждаха много добре с униформите, още повече че те не са  строго ограничаващи и ако някой не иска да носи панталон, то може да е с тъмни дънки, стига те да не са накъсани и раздърпани, а прилични.

По време на разговора директорът на 7 СУ повдигна и друг много важен въпрос. С оглед превенция и опазване на здравето, а и да се чувстват децата добре, от училището са направили проучване колко тежат ученическите раници. Оказало се, че някои деца носят всеки ден накуп всичките си учебници за цялата седмица. Други пък пълнели раниците с тетрадки и пособия, по които ще започнат да учат едва в края на месец март и началото на април догодина. За тежината на раниците допринасят и големите несесери, пълни с маркери, моливи, химикалки, гумички и по няколко големи тубички с коректор.

От ръководството на училището изрично подчертаха, че за всяко дете е осигурено шкафче. И тъй като учениците от начален етап често губят ключовете, то резервни такива вече ще имат и класните ръководители.

„Материалите и пособията по изобразително изкуство, технологии и предприемачество спокойно могат да бъдат оставяни в шкафчетата. Също така бихме искали да препоръчаме на родителите да осъществяват контрол. Вечерно време да преглеждат раниците и тяхното съдържание да е спрямо учебната програма и часовете за следващия ден“, препоръчаха от ръководството на 7 СУ.

/struma.bg, sn: фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *