Лавров: Предложеният от Украйна план за мир е абсолютно нереалистичен

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Предложеният от Украйна план за мир е абсолютно нереалистичен, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на пресконференция след речта си пред общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Това е напълно неизпълнимо“, каза той и добави: „Не е възможно това да бъде приложено. Това не е реалистично и всички го разбират, но в същото време те казват, че това е единствената основа за преговори“.

По думите на руския първи дипломат поредното предложение на ООН за т.нар. зърнена сделка, също не може да прието. „Нито едно от обещанията, които Русия получи, не е изпълнено“, каза Лавров.

Сред исканията на Москва са връщане на основната селскостопанска банка към „Суифт“ системата, свободен достъп на руски кораби до пристанища в Средиземно море и други европейски портове, а също и решение на въпроса със застраховките, които са увеличени 4 пъти.

„Ние се ръководим от голата истина – а тя е: Зеленски и всички, които го управляват във Вашингтон, Лондон, Брюксел, в един глас и твърдо обясняват, че няма никаква друга основа за мир освен формулата на Зеленски. А формулата на Зеленски – тя може да бъде описана по различен начин, но е абсолютно невъзможна за реализиране. И всичко го знаят“, заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Руският първи дипломат посочи, че Армения и Азербайджан са уредили конфликта помежду си за Нагорни Карабах и че руските миротворци ще помогнат за това.

Лавров обвини Запада, че се опитва да се натрапи като посредник между двете страни, какъвто по думите му, не е необходим.

„Ереван и Баку всъщност вече са уредили въпроса. Сега е време за изграждане на взаимно доверие. Руските миротворци ще помогнат това да се случи“, допълни руският външен министър./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *