Пет метра не са достигнали за оцеляването на пилота на падналия край Гърмен хеликоптер

ГЪРМЕН РЕГИОН

Причината за катастрофата с хеликоптера край Гърмен е загубата на височина и последвалия удар в дърво, заради лошата метеорологична обстановка. Това заяви експертът Христо Христов след приключването на огледа  на мястото на инцидента, предаде НОВА ТВ.

„Видяхме парчета от ламарина, раздробени на малки части. Обстановката, в която е станал срива е много стръмна – с 60 градуса наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор. В следствие на което хеликоптерът се е сринал с носа надолу“, добави Христов.

По думите му на пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее. Гъстата мъгла в района по време на катастрофата също е допринесла за инцидента. Загиналият пилот е на 62 години, имал е огромен опит зад гърба си.

„Тялото на пилота е изхвърлено от летателния апарат. По-надолу беше една част от хеликоптера, малко по-надолу друга част. Навсякъде разпиляно парчета“, съобщи Ибрахим Пингов, началник на Доброволческия отряд в с. Гърмен.

„Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 м. щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност“, каза още експертът.

Машината се разбила на 1-2 км от Гърмен – в труднодостъпно дере. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. Цяла нощ екипи на Югозападното държавно горско стопанство правиха просеки, за да може полицията да стигне до мястото на катастрофата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *