Жолт Богар: Дистанцирането на Орбан от Путин е съмнително

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Премиерът на Унгария Виктор Орбан за първи път от над десет години, които е на власт в Будапеща, има основания да не е абсолютно сигурен, че ще запази властта. На 3-ти април в Унгария предстоят парламентарни избори. През есента там започна безпрецедентен политически процес – за първи път в страната се проведоха първични избори, които посочиха общ кандидат на опозицията за министър-председател. Шест опозиционни формации обединиха сили в опит да прекратят 11-годишната хегемония на премиерската партия Фидес. Социолозите не дават надежда за сигурна изборна победа нито на Виктор Орбан, нито на опозиционния кандидат Петер-Марки Зай. Но с нахлуването на Русия в Украйна за Орбан настанаха трудни времена. Привърженикът на авторитарния стил на управление в Москва се видя принуден да се дистанцира от Путин. Но дали Орбан прави това от убеждение?

Унгарския журналист Жолт Богар в интервю за предаването „Събота 150“: 

„Всичко, което Орбан сега казва и прави, трябва да се разглежда през призмата на предстоящите парламентарни избори. Той си избра една позиция, която му позволява да не загуби избиратели. Затова неговата партия се представя като партия на мира. Това и говори Орбан – че Унгария е за спиране на войната възможно най-бързо. Тъй като в Украйна има унгарско малцинство, Орбан се обяви против изпращането на войници през Унгария. И по този въпрос реториката му е свързана единствено с изборите. Орбан непрекъснато подчертава, че опозицията подкрепя преминаването на натовски войски и оръжия през Унгария, без да се съобразява с унгарското малцинство в Украйна. Така че дистанцирането на Орбан от Путин е много съмнително. Той не случайно умишлено отбягва темата за близостта му с руския президент. Дори не споменава името му“. 

Това не е първият обрат в мирогледа на Виктор Орбан. Той започна политическата си кариера като антикомунист, след това се обърна към нелибералната идеология. Вярват ли му унгарските избиратели?

Ако унгарците нямаха толкова къса памет, нямаше да му повярват. Но унгарците сме с къса политическа памет. Освен това политически обществото е силно разделено. Има твърди поддръжници на Орбан, които неотменно гласуват за него. Опоцизията, т.е. политическите противници на Орбан, са относително сплотени. Но има около една трета от избирателите, които не са решили, кого да подкрепят на 3-ти април. За тях се борят и Орбан, и опозицията. Затова Орбан е избрал да не заема крайни позиции за войната в Украйна, за да не откаже колебаещите се избиратели. И сега е заел позата на загрижения за мира политик, който е притеснен за стабилността в Европа.

Може ли путиновата война срещу съседна Украйна да реши изхода от парламентарните избори в полза на обединената опозиция?

Войната се превърна в тема на предизборната кампания, нещо повече – дори може да реши изхода от вота. Но трябва да кажа, че опозицията не съумя да реагира добре на войната и заради това не успя да увеличи шансовете си за изборна победа. А причината за това е, че обединената опозиция е съюз от много различни партии. Тя не представлява обща организирана и професионална структура. От друга страна трябва да призная, че Орбан реагира много добре и много бързо на новата ситуация и успява да омекоти политическите рискове преди изборите. Затова мисля, че Орбан има добри шансове да спечели изборите, но трудностите за него ще дойдат след това – заради икономическата ситуация и заради политическата изолация на Унгария. Унгария току що загуби един много важен съюзник – Полша. Досега Унгария и Полша се противопоставяха заедно срещу ЕС и рамо до рамо експериментираха с търпението на Брюксел. За Полша най-големият враг е Русия и след като Путин започна война, в очите на Полша Унгария е предател, защото не осъди категорично руската агресия.

Колко опасна може да се окаже икономическата зависимост на Унгария от Русия – тече проект за разширяване на ядрената централа в Пакш, а и Русия е основен доставчик на газ за Унгария.

Унгария действително е силно зависима от Русия, особено в енергетиката. Ние също доставяме газ почти изцяло от Русия. Но има и много други отрасли, които зависят от руската икономика. В енергетиката разбира се става дума и за разширяването на ядрената централа Пакш, където трябва да се построят два нови реактора. Изпълнител е Росатом. Но мисля, че този проект вече е под въпрос. Орбан казва, че войната не застрашава проекта, но това просто не е вярно. Този проблем ще изкочи с пълна сила след изборите.

Виктор Орбан отвори унгарската икономика не само към Русия, но и към Китай. Очаквате ли икономическата обвързаност с Китай да се задълбочи заради отслабена Русия?

Трябва да призная, че Орбан не беше сам в отварянето към Изтока. Германия също си позволи този експеримент. Но това, което различава Орбан от Меркел е, че Меркел никога не е подкрепяла модела на управление в Китай и Русия. В този смисъл флиртът на Орбан с този властови модел е огромна грешка. Орбан не може да се върне назад, но в същото време не знаем как ще се развият геополитическите отношения след войната на Русия срещу Украйна. А това разместване на пластовете ще се отрази и на икономическите отношения, при това не само на Унгария с Русия и Китай, а и между Китай и ЕС. Тази война ще промени изцяло световната политика – в това вече никой не се съмнява. /БНР, сн: ЕПА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *