Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: САЩ предоставят една рота „Страйкър“ на българската армия

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с министър-председателя Кирил Петков.

САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“ – това е силен знак към нашите съюзници. Това съобщи премиеът Кирил Петко след срещата с министъра на отбраната на САЩ.

Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков.

Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна, подчерта Кирил Петков.

На въпрос на БНТ към Лойд Остин водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна, като ПВО системи, той заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на Източния фланг.

Благодарим на България, че ще бъде една рамкова държава на една бойна група тук. Благодарим ви за усилията, допълни Остин.

Искам да благодаря на секретаря на отбраната на САЩ, че в този критичен истинска съюзническа подкрепа на България. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Нашата сигурност е в колективната отбрана с нашите съюзници в НАТО. Ние сме НАТО, подчерта премиерът Кирил Петков.

Българското правителството има ясна задача да усили нашите защити, обясни Петков. Сред другите акценти в разговора е била военната мобилност – от Средиземно море Александруполис -Бургас – Варна – Констанца с път, влакова линия, мост на Дунав, допълни Петков.

Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят, каза от своя страна Лойд Остин.

Лично видях как тези ценности се отразяват в топлото посрещане, което ни бе оказано.

Ние приветстваме всичко, което правите за да изпратите хуманитарна помощ на украинските граждани, допълни Остин.

Той подчерта, че много важна стъпка е създаването на мултинационална група на НАТО и нашето партньорство никога не е било толкова силно. /БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *