Киев: Москва устно се съгласи с нашите искания

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Москва се е съгласила „устно“ с ключови украински предложения, което поражда надежди, че преговорите за прекратяване на огъня в Украйна продължават. Това съобщи ръководителят на преговорната група на Украйна с Русия. Дейвид Арахамия е потвърдил, че евентуална среща между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин „с голяма вероятност“ ще се проведе в Турция, предаде АФП.

„Руската федерация даде официален отговор на всички позиции, който е, че приемат нашите искания с изключение на въпроса за Крим, анексиран от Русия през 2014 г.“, каза Арахамия. Но докато няма нищо черно на бяло, всички думи са просто „устни потвърждения“, допълни преговарящият.

Новината идва на фона на съобщенията, че Украйна си е върнала контрола върху целия Киевски регион. По думите на Арахамия Москва се е съгласила, че референдумът за неутралния статут на Украйна „ще бъде единственият изход от тази ситуация“.

Запитан какво ще се случи, ако украинците гласуват против неутрален статут на страната по време на предстоящия референдум, преговарящият каза, че „може би ще се върнем към войната или ще започнат нови преговори“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и на украинската, и на руската страна, и е заявил желанието си да бъде домакин на среща между двамата президенти. „Нито датата, нито мястото са известни, но вярваме, че мястото най-вероятно ще бъде Анкара или Истанбул“, допълни преговарящият. /Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *