Стефан Янев: Ако изпратим зенитни ракети на Украйна, това ни прави участници във войната

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

„Обезпокоително е обществото да научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България“.

„Виждаме демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза“.

Това каза пред БНР Стефан Янев, бивш служебен премиер и доскоро министър на отбраната, по повод задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова.

По думите му „войната е по вина и на Русия, и на Украйна, защото двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение“.

„Запознат съм с ефекта на войната върху обикновените хора – всички те страдат. Но за да започне една война, има причина. Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас“.

Янев подчерта, че докато е бил министър, от България не е искано да изпраща оръжия на Украйна.

Според него е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта Украйна – Русия.

„Министерството на отбраната и Министерският съвет са в дълг към българските граждани, трябва да направят необходимото, за да бъдат информирани… Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна стратегия какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските граждани? Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Стефан Янев допълни:

„Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми“.

Във връзка с политическия проект, който Янев планира да учреди, каза, че в момента върви етапът на разговори с хора – съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

„Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост… Искаме да възстановим връзката между обеството и партиите“./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *