Бракуват над 2 млн. дози ваксини за COVID-19

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 ще бъдат бракувани. Срокът им е изтекъл през миналата година. Възможно е броят на ваксините за унищожаване да е и по-голям, защото в здравните инспекции все още отчитат неизползвани количества. През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, интересът към имунизацията е слаб. За последното денонощие са поставени около 215 дози ваксини. На този фон от здравното министерство съобщиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях вече са платени. Служебният здравен министър е поискал от Брюксел да преразгледа правилата за доставка на ваксини срещу COVID-19. 

Във Варненска област през миналия месец са поставени 630 дози ваксини срещу COVID-19.

Д-р Красимира Иванова, инспектор в РЗИ-Варна: „Основно поставят бустер доза. За първа доза са много малък процент, много малък брой. Това са хора, които пътуват в чужбина или фирми – плавателни кораби, за които се изисква да бъдат ваксинирани служебно“. 

Почти всички големи столични държавни болници затвориха пунктовете за имунизация срещу COVID-19, заради слабия интерес към ваксините. 

Д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването: „В България в момента въобще не се осъществява ваксинационен процес – той е много малък. Ние не можем да призоваваме хората да се имунизират. Всеки един човек спрямо състоянието, в което се намира – застрашаващи фактори, придружаващи заболявания, той преценява дали да се ваксинира срещу COVID или не“. 

По силата на договорите на ЕС с производителите на ваксини в началото на ковид пандемията у нас през тази година трябва да бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. 

Д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването: „Ако тези ваксини ни бъдат доставени – първо те ще бъдат с кратък срок на годност. Ние ще трябва да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме – плащаме и за бракуването им“. 

България търси възможности да препродаде или дари част от ковид ваксините. Темата е обсъждана и на Съвет по здравеопазване в Брюксел през декември. 

Д-р Асен Меджидиев – служебен министър на здравеопазването: „Правим всякакви усилия да се договорим с ЕС да не получаваме толкова голямо количество. Ако трябва тя да ги дари на други страни“. 

Решение по въпроса на европейско ниво все още няма. /бнт, сн: архив

: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *