Напрежение между министър Шишков и природозащитници при започването на дейностите по доизграждане на пътен възел „Кресна“

ТОП НОВИНИ

Стартирането на дейностите по доизграждането на пътен възел „Кресна“ и пътните връзки към него, част от лот 3.2 на магистрала „Струма“, бе съпътствано от напрежение между служебният регионален министър арх. Иван Шишков и природозащитници.

Още преди началото на водосвета група от около 20 души се опита да попречи на статрирането на дейностите, но пътят им бе преграден от полицейски служители, които не ги допуснаха до официалните гости.

Министър Шишков все пак се опита да влезе в диалог с природозащитниците, но това не се случи, поради невъзможност за провеждането на такъв.

Пред журналисти регионалният министър заяви, че днес се прави много малка стъпка, която обаче решава много голям проблем. Във връзка със скандиранията на протестиращите, че не искат магистрала през Кресненското дефиле, Шишков беше категоричен, че все още няма избран вариант. Той подчерта, че от трите възможни варианта ще бъде избран най – екологичния.

„Към днешна дата нямаме избор на трасе, нямам идея защо протестират. Този пътен възел е важен, защото той е част от последния ЛОТ на автомагистрала „Струма“, което прави процеса необратим. Ако това не се беше случил, процеса можеше да е обратим и да загуби още 2 – 3 години“, коментира арх. Шишков.

Той отбеляза, че в момента много активно се работи по двете свлачища в района на тунел „Железница“.

„„Струма“ е най – емблематичния случай за „спяща магистрала“. В момента се работи активно за завършване на свлачищата при тунел „Железница“. „Струма“ напредва със скорост, която до сега не се е случвало. Този пътен възел не предопределя трасето по никакъв начин.До няколко месеца най – вероятно ще стане ясно кое ще е трасето. В момента правим пътен възел, който не зависи от кое от трите трасете ще изберем. Той няма как да предупредели трасето“, допълни министър Шишков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *