Арх. Иван Шумков е освободен от поста „Главен архитект на Община Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Само няколко месеца, след като бе официално представен пред медиите, арх. Иван Шумков бе освободен от поста „Главен архитект на Община Благоевград“.

Какви са мотивите, поради които Илко Стоянов се лишава от експертността на арх. Шумков, към момента не е ясно.

Знае се само, че арх. Любимир Огорелков поема щафетата, като е преназначен от длъжността Главен експерт „Разрешителни режими“ в Главен архитект на Община Благоевград.

Благоевградчани успяха да придобият едва бегла представа от личността на арх. Шумков, който пред медиите представи своята визия за развитието на областния център, като дори заговори, че ще го превърне в иновативен град, какъвто няма в нашите географски ширини.

Д-р арх. Иван Шумков е с богата професионална биография. Завършил е четири магистърски степени от: ETSA Барселона, Университета във Флоренция и Харвардския университет GSD, като стипендиант на Фулбрайт. Получил е докторска степен по архитектура през 2010 г. в Политехническия университет на Каталуния и Колумбийския университет GSAPP, като стипендиант на Фондация „Льо Корбюзие“.

Д-р арх. Шумков е доцент в Нюйоркския университет от 2013 г. По време на академичната си кариера той е преподавал също и в Harvard University GSD, Pratt Institute School of Architecture, Parsons the New School for Design, Intentional University of Catalonia и ETSA Барселона. До момента е бил главен експерт в Направление „Архитектура и Урбанизъм“ в Община София.

Преди това (2020-2021) е бил съветник на вицепремиера на България, където е работил по стратегии за регионално развитие, енергийна ефективност, саниране на сгради, иновации, образование, дигитализация на строителната индустрия и плана за възстановяване и устойчивост.

Иван Шумков е лицензиран архитект в Испания, Италия и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *