Кадрови чистки на горски директори в Пиринско, направени от земеделския министър Ив. Иванов, влязоха в парламента

България ДРУГИ

За 2 непълни месеца – от 1 януари до 24 февруари т. г., министърът на земеделието Иван Иванов е връчил 17 заповеди за кадрови рокади в системата на Югозападното държавно предприятие, показва справка на министерството, изискана от 43-годишния депутат Александър Дунчев от ПП.

Искането на инж. Дунчев бе за всички уволнения и назначения от края на миналата и началото на тази година в горите, които по коалиционно споразумение бяха дадени на БСП, с настояване да получи трите имена на уволнените и назначените и мотивите за смяната, съобразено със становището на Комисията за защита на личните данни от 2018 г., според което трите имена на лице, заемащо висша публична длъжност, е обществена информация, която не представлява лични данни.

Според министъра обаче, за да посочи имената на уволнените и назначените, той трябвало да има съгласието им, а към момента не разполагал с такова, освен това депутатът можел сам да си намери имената в БУЛСТАТ, където има информация за директорите на горските стопанства, и в Търговския регистър, където пък са имената на членовете на управителните съвети на 6-те държавни предприятие, едно от които е Югозападното.

В списъка на министър Ив. Иванов, даден в отговор на депутатското питане, са включени само кадровите чистки тази година.

Той започва още на 1.01, когато заместник-директор на „ДГС Разлог” е освободен от поста  по взаимно съгласие, след което е преназначен като старши лесничей.  На 14 януари едностранно и без предизвестие е прекратен договорът на директора на „ДГС Елешница” Карамфил Джембазки и на 15 е назначен Илия Клечов – без конкурс, с договор за управление от 5 г. През 2016 г., още докато беше редови горски, прокуратурата започна разследване срещу Клечов за 3 избити зъба, но впоследствие и свидетели, и беззъбият Алиш Ревански отрекоха да е имало бой и обвинението бе свалено.

На 16 февруари директорът на „ДГС Добринище” е освободен по взаимно съгласие, посочено е в списъка на министъра. 2 дни по-късно е назначен вр.и.д. Името му липсва, но това е Филип Зайков, общински служител от Елин Пелин. През 2019 г. като шеф на общинското предприятие “Общински гори – Елин Пелин” той попадна на мушката на елинпелинските съветници от ГЕРБ, които го обвиниха в ощетяване на общинското дружество с 94 000 лв.

На 17 февруари т. г. е уволнен директорът на „ДГС Белица” –  едностранно, без предупреждение, а новият е назначен с договор за 5 г. Същия ден  кандидат-депутатът от БСП Емил Колевичин влезе в ръководството на ЮЗДП като член на Управителния съвет.

На 19 февруари са уволнени директорите на горските стопанства в Благоевград и Гоце Делчев, а новите са вече с договори за 5-годишно управление.

На 21.02. директорът на „ДГС Катунци” е освободен по взаимно съгласие и в момента има временно изпълняващ длъжността, докато се намери подходящ за поста. 2 дни по-късно същото се случва в „ДГС Струмяни”, където бе изхвърлен един от най-успешните директори с мотив, че сам подклаждал бунта сред служителите си, които от 2 месеца са настръхнали срещу идеята на министър Иванов да върне начело на стопанството им скандалния бивш директор Росен Янев – човек, срещу когото има две разследвания за злоупотреби, но пък е предложение на председателя на БСП в Струмяни.

Ако министър Иванов бе продължил списъка с миналогодишните назначения и уволнения, в него трябваше да попадне уволнението през декември на директора на „ДГС Разлог” Иван Гърков, назначението начело на отдел в ЮЗДП на председателя на БСП в Благоевград Любен Милев и т. н.

Непълната справка на министър Иванов бе използвана от софийския депутат за серия интервюта от него миналата седмица на тема политическа чистка в системата на горите.

Александър Дунчев, който беше директор на Агенцията по горите, даде като конкретен пример чистките в Югозапада, правени по директно разпореждане на министър Иванов, и подчерта, че се гонят не калпазаните, а предимно почтени кадри, директори, които са се доказали, че са неподкупни и устояват на натиск. „Ефектът, който видимо се преследва, е горската система да бъде превзета от партийни функционери на един от коалиционните партньори, за да могат горите да се ползват за партийни и предизборни цели“, разясни Дунчев.

Според него в коалиционното споразумение е залегнало всички назначения да се правят с конкурс, но при горите това категорично липсва и в момента те се „използват за печелене на избори, схеми и прикриване на кражби“.

В края на миналата седмица темата за партийното кадруване на министър Иван Иванов стана обект на коментари в НС и дори се заговори, че тя ще е камъчето, което ще обърне каруцата на настоящата управленска коалиция. 

Земеделският министър не се съгласи с обвиненията и съзря лични мотиви зад атаката на бившия горски шеф и настоящ депутат. От името на БСП Корнелия Нинова категорично заяви, че корупция в земеделието няма, няма и схеми. От “Демократична България” призоваха да не се пренебрегват сигналите на Дунчев, а ИТН обясниха, че по време на война трябва всички да сме обединени.

Според опозицията пък това са първите наченки на сериозен коалиционен трус, който може да доведе до предсрочни избори./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *