КЕВР глоби с близо 200 000 лв. енергийно дружество

ТОП НОВИНИ

Регулаторът обвини „Енерджи Съплай” ЕООД в манипулация на пазара на електроенергия

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на „Енерджи Съплай“ ЕООД за извършена манипулация на пазара, съобщиха от регулатора.

Установено е, че това е ставало чрез разслояване на нареждания и издаване на лъжливи поръчки. Нарушението е извършено за периода 01.01.2021 г. – 31.03.2022 г., посочват от КЕВР.

„След прилагане на индикаторите на Насоките за разслояване и лъжливо поведение, изработени от европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (АСРЕ), КЕВР установи, че „Енерджи Съплай“ ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно намаление на цената на определени продукти единствено в своя изгода. По този начин дружеството е създало впечатление сред останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на „Енерджи Съплай“ ЕООД електроенергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, ако не беше манипулативното поведение.

След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба. Това поведение се определя като осъществяване по манипулативен начин на сделки за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „В рамките на деня“, допълват от КЕВР.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро на енергия. С решение от 25.11.2022 г. Комисията санкционира шест енергийни дружества, като им наложи имуществени санкции в общ размер 1 258 419 лв., припомнят от КЕВР./nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *