Компютри и таблети водят до проблеми със съня при младите хора

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Един от често срещаните видове разстройства на съня е инсомнията или т.нар. безсъние. То засяга все повече млади хора заради неспазване на режима за бодърстване, прекомерната употреба на компютърни игри, телефони, таблети и други устройства с екрани. Това сподели в интервю за Радио Варна проф. Марио Милков, оториноларинголог и експерт по медицина на съня.

Сънна апнея и хъркане 

Други често срещани разстройства на съня са обструктивната сънна апнея, която се изявява с различни дихателни нарушения, както и хъркането. Те засягат предимно възрастните хора, а също и хората с наднормено тегло, диабет, както и сърдечно съдови заболявания. 

„Най-често проблемът бива открит първо от партньорите на подобни пациенти, които забелязват хъркане, след това и спирания на дишането по време на сън. Може да се стигне и до задълбочаване на придружаващите заболявания“, поясни проф. Марио Милков. Леките форми на сънната апнея могат да се лекуват след консултация със специалист по дентална медицина. 

„Моят съвет към пациентите е да не пристъпват веднага към използването на неизвестни за тях медикаменти, които се предлагат масово в интернет пространството“, отбеляза специалистът. 

Как да се предпазим от сънна апнея? 

Професор Марио Милков посъветва хората, които са с метаболитни проблеми и наднормено тегло да имат по-голяма двигателна активност и да спазват определени диети. 

„Хубаво е да се избягва и употребата на алкохол“, поясни проф. Милков и изтъкна и важността на профилактиката.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *