Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд бивш началник на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР

ТОП НОВИНИ

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.С., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления – незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага  и подкуп. Деянията са квалифицирани по чл. 339, ал. 1, пр. 2 и пр. 6; по чл. 282, ал. 2, пр. 1 и пр. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1; по чл. 302, т.1, б. „б“, вр. чл. 301, ал. 3, вр. ал. 1 и по чл. 302, т. 1, пр. 1 и пр. 6, б. „а“, вр. чл. 301, ал. 2, вр. ал. 1, пр. 1, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

От 2016 г. обвиняемият Д.С . заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР гр.Благоевград. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

В хода на разследването е било установено, че в кабинета си обвиняемият държал късоцевно огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Д.С. нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ обвиняемият имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода м. февруари 2018 г. – м. май.2018 г. Д.С. в качеството си на длъжностно лице няколкократно нарушавал и не изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази регламентирана дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.

С действията си Д.С. целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

В качеството си на длъжностно лице обвиняемият Д.С. поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

На Д.С. е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото./струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *