Донев: Кабинетът няма задължение да описва техническите параметри на параваните за гласуване

БЪЛГАРИЯ ИЗБИРА

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че кабинетът няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които ще се гласува на 2-и октомври.

Повод за становището му са искания от районни избирателни комисии към ЦИК и кабинета как трябва да изглеждат параваните, които заменят “тъмната стаичка” за гласуване след промените в Изборния кодекс.

Донев обясни, че стандартизацията на параваните може само да ограничи общинските избирателни комисии и ще ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване.

„Предшественикът на паравана – така наречената „тъмна стаичка“ никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването ѝ. Никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназанчение – да направиш своя избор в пространство, защитено от чужди очи. С паравана нещата стоят по същия начин. Необяснимо е за мен и колегите от МС аргументите на секретари на РИК, които искат указания по този „сложен въпрос“.

МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които ще гласуват гражданите. Стандартизацията може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес. При организацията на вота на 2 октомври координацията между МС и ЦИК бяха на високо ниво. Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие“, каза Донев.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *