Кметът Илко Стоянов: Ще внеса предложение за свикване на извънредна сесия, на която да се гласува решение за настаняване на бежанци от Украйна в наши социални жилища

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Днес ще внеса предложение до Общински съвет Благоевград за свикване на извънредна сесия, още следващата седмица, на която общинските съветници ще трябва да решат – дали да настаним бежанци, бягащи от войната в Украйна, в наши социални жилища. Това обяви на пресконференция кметът на община Благоевград Илко Стоянов.

„Считаме, че тези хора отговарят на изискванията по Наредбата. Така няма да се наложи да чакаме решение на Управляващия орган, решението ще вземат съветниците. Предполагам, че сесията ще е още другата седмица. Важно е да действаме бързо, защото времената го налагат. Много хора и представители на бизнеса заявиха готовност да помагат финансово за покриване на консумативите на тези хора“, каза още той.

От своя страна Емилия Халиова, директор на социалната дирекция към общината припомни, че още в понеделник е бил създаден координационен център, който е синхронизирал работата си с Български червен кръст. „С ръководителя координираме непрекъснато действията си, помогнахме им с доброволци.

Приятно съм изненада, че на телефона, който обявихме, още в понеделник започнаха да звънят хора, които искат да помагат – кой с превод, кой с транспорт, кой с превоз на товари за БЧК. Имаме и обаждания от две семейства, които предоставят жилищата си за настаняване на украински семейства. Много хора изявиха желание да помагат с превоз и транспортиране на багажа. Ще се работи включително събота и неделя. Имаме и социални жилища, част от които са свободни. В тях могат да се настаняват хора. Те все още са в проект на устойчивост, но писахме писмо да управителния орган по проекта – да ни разреши да настаним там хора“, обясни тя.

Кметът Илко Стоянов обаче заяви, че ако общинските съветници разрешат, няма да се наложи изчакване на отговор от Управляващия орган. На въпрос – какво ще се случи ако бъдем санкционирани, той посочи, че това точно е една от темите, която ще бъде дебатирана от Общински съвет. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *