Радослав Ревански от Марсилия, Франция: Европейските кметове искаме мир, а не война

БЕЛИЦА ПОЛИТИКА РЕГИОН

Солидарност с Украйна и спешна подкрепа за местните и регионални власти, Военните действия в Украйна, възможностите за подкрепа на украинските местни и регионални власти и множеството бежанци бяха във фокуса на дискусиите през първия ден на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове, което се проведе на 3 и 4 март в Марсилия (#eulocal#sommetvilletetregions).

Всички над 2000 представители на местните и регионални власти, сред които и 329-те членове на Европейския комитет на регионите (КР) единодушно подкрепиха териториалната цялост на Украйна, спирането на военните действия и спешността на хуманитарната подкрепа за украинския народ.

Българската делегация в КР бе представена в Марсилия от кметовете на Габрово, Таня Христова, Сливен, Стефан Радев, Монтана, Златко Живков, Правец, Румен Гунински, Белица, Радослав Ревански, Горна Оряховица, Добромир Добрев, Ловеч, Корнелия Маринова, Гоце Делчев, Владимир Москов и съветникът от СОС, Малина Едрева. Онлайн се включиха кметовете на Джебел, Неджми Али, Раковски, Павел Гуджеров и Рудозем, Румен Пехливанов.

Делегацията в Марсилия бе придружена и от изпълнителния директор на НСОРБ, Силвия Георгиева.

С минута мълчание започна специалната пленарна сесия, посветена на солидарността с Украйна, а в деня преди съмита КР прие Декларация на регионите и градовете на ЕС (https://cor.europa.eu/…/4560%20Ukraine%20Declaration…), с която се подкрепят по-силна „европейска перспектива“ за Украйна, както и се призовават всички местните и регионалните власти в ЕС „да помогнат на украинския народ, принуден да напусне домовете си“.

В допълнение КР обеща „да мобилизира капацитета на градовете и регионите за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна по искане на нейните кметове“.

В края на деня българската делегация се присъедини и към митинга пред кметството в Марсилия, демонстриращо единството и подкрепата на всички участници за свободата, демокрацията и мира в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *