Енергийното министерство: Не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока

ТОП НОВИНИ

Служебното правителство няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия

Министерството на енергетиката отчита, че на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока. Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. „България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток”, пишат от ресорното министерство.

СПОР ЗА ДВЕТЕ ТАРИФИ ЗА ТОКА: Справедлив ли е праг от 300 kWh и кой колко ще плаща?

От МВ уверяват, че се полагат всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което би позволило да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, уточняват още от енергийното министерство.

Обмислят две тарифи за цената на тока

„Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара”, пишат още от МЕ./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *