Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата

ТОП НОВИНИ

Българската икономика се движи много стабилно, с много високи ръстове и на износа, и на вноса. Икономиката е камъкът, върху който България ще може да стъпи, за да се изтегли от тази криза“. Това заяви пред БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той подчерта, че не се наблюдава вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше.

„Лошите очаквания се преместват във времето. Тази година не се състояха, евентуално се очаква да са през следващата година“, отбеляза Стоянов.

Според него след септември инфлацията вече ще върви надолу. Той увери, че цените на енергийните ресурси в България са овладени.

Министърът заяви, че еднозначната позиция на служебното правителство е мерките по отношение на електричеството да продължат до края на 2023 г.

Той изтъкна, че държи предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто да им се помага – целта била икономиката да расте и да дава работни места.

Стоянов посочи, че е в ръцете на депутатите решението докога ще продължи помощта от 25 стотинки на литър гориво.

„Служебното правителство подготви комплексни законови мерки, които вече минаха на Министерския съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат – или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат“, отбеляза той и уточни, че става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касаело и „Лукойл“.

Стоянов определи като неработеща по отношение на българския бюджет идеята на ГЕРБ за законопроект за намаляване на цената на бензина.

По негови думи тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България.

Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *