Прощаваме се с писателя Антон Дончев (СНИМКИ)

България

Сбогуваме се с големия български писател Антон Дончев. Поклонението започна в 10.00 часа в Българската академия на науките, а от 13.30 часа – в църквата „Света София“.

Близки на писателя, творци, общественици и хора, уважаващи думите, които писателят ни завеща, се поклониха пред таланта, който си отиде, но остава.

„Всяка седмица се събирахме и то от много години насам. Всяка Божа седмица! Какво да ви кажа? Като учител ми беше…съжалявам“, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

„Един изключителен велик творец! Един ярък, много ангажиран общественик! Тъжеше за това, че родолюбивото у нас, като че ли затихва и той беше един истински български родолюбец. Будител – това е ключовата дума, която може би най-добре го характеризира“, каза Георги Първанов, президент на България (2002-2012).

„Това е загуба за цял един народ, горещо обичащ един от най-ярките майстори на българското слово, гениален разказвач на велики събития от българската история и мой любим автор“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователен адрес.

„Мисля, че ще ни липсва неговата вяра в доброто, хубавото в човешката душа. Неговите исторически епопеи, не само във „Време разделно“, но и за цар Самуил и за хан Аспарух са опора на духовността и на корените на българите, на българската нация. Дай Боже всекиму да има такова наследство, каквото оставя Антон Дончев“, изтъкна Сергей Станишев.

Антон Дончев ни напусна на 20 октомври на 92 години. Романът му „Време разделно“ остава емблематичен за творчеството му и е една от най-издаваните и четени книги у нас.

/бнт, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *