Д-р Цветанка Даскалова: Ковид-19 отслабва, грипът ще преобладава през тази зима

ТОП НОВИНИ

В момента върлуват паралелно „Омикрон” и ентеровирус

„Омикрон” вариантът на Ковид-19 в момента протича много леко – като есенна настинка, заяви благоевградският вирусолог д-р Цветанка Даскалова. „Преобладаващата симптоматика е драскане в гърлото, хрема и леко завишена температура до 37,6 градуса. Разликата от летния Ковид е, че тогава преобладаваше главоболието, а сега болките в гърлото. Повечето от заразените не се изследват и дори не разбират, че са изкарали коронавирус. Или пък си правят сами антигенни тестове и не търсят лекарска помощ.

В момента върви и ентеровирус, който причинява разстройство, повръщане и висока температура. Заразяват се цели семейства, но преминава за 2-3 дни”, каза д-р Даскалова, завеждащ микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

През тази есен и зима не се очаква голяма коронавирусна вълна, тъй като с изменението на вариантите и подвариантите намалява силата на Ковид-19. Завчера за първи път в България бе установен рекомбинантен вариант между подварианти на „Омикрон” BA.5.1 и ВА.2, който е означен като XAN. Рекомбинантните вируси се появяват в случаи, когато човек е заразен едновременно от два различни вируса, които имат сходен генетичен материал. Тъй като двата подварианта се реплицират бързо в клетките на човешките си гостоприемници, те могат да разменят част от генетичния си състав и да образуват нов „хибриден“ подвариант, съставен от двата родителски вируса. Преди това бе изолиран подвариантът „Кентавър” на „Омикрон” щама при секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести, като две от тях са от Благоевградска област.

„През тази зимата грипът ще преобладава над Ковид-19. Затова е добре да се направят противогрипни ваксини, тъй като се очаква да ни атакуват новите щамове „Дарвин” и „Австрия“, които са засечени в Европа. Те протичат с познатите симптоми – остро внезапно начало, висока температура от 38 градуса, втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите, кашлица, силна отпадналост. В България са доставени над 200 000 дози ваксини, които вече са в аптечната мрежа и предпазват от новите щамове. Аз се ваксинирам срещу грип от 20 години, но тези щамове не са засичани в страната. Така че моят апел към хората е да се ваксинират. За възрастните над 65 години грипните ваксини са безплатни“, добави д-р Даскалова. /струма.бг, сн: илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *