МВФ одобри 1,3 млрд. долара финансиране за икономиката на Украйна

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри спешно финансиране за Украйна от 1,3 млрд. долара, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия.

В телевизионно интервю украинският президент Володимир Зеленски смекчи тона в спорните си изявления за „превантивен удар“ срещу Русия.

Средствата от Международния валутен фонд за Украйна ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната, одобрена от институцията миналия месец. Директорът Кристалина Георгиева приветства решението и посочи, че правителствата на държавите членки, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ.

Кметът Игор Терехов съобщи в социалната мрежа Телеграм, че експлозиите се дължат на ракетни удари и сред засегнатите сгради е здравно заведение.

Украинският президент Володимир Зеленски, който по-рано през седмицата разбуни духовете с предложение за превантивни удари срещу Русия, заяви пред Би Би Си, че е бил разбран неправилно и призивът е бил за санкции.

„Трябва да се използват превантивни ритници, а не нападения. Не сме терористи, не воюваме на чужда територия“, каза Зеленски, като отново засегна въпроса за възможна употреба на ядрено оръжие от Русия:

„Те не са готови да го направят, да го използват, но започват да говорят за това. Те самите не знаят дали ще го използват или не. Смятам, че е опасно дори да се говори за това“, каза Зеленски. Той потвърди намерението на Киев да воюва, докато изтласка руските войски от всички международно признати украински територии, които руският президент Путин обяви за анексирани в края на септември. При контранастъплението са освободени вече 2500 квадратни километра, подчерта украинският президент.

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че още 70 000 чеченски бойци са готови да се присъединят към десетте хиляди, вече воюващи в зоната на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *