Известен архитект е привлечен като главен архитект на община Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

41-годишният Иван Шумков, родом от Габрово, е новият главен архитект на община Благоевград. До 18-годишна възраст живее в родния си град, след което заминава да учи висше образование във Флоренция. Учи още в Германия, Барселона и Швейцария. Става един от най – младите професори в Барселона.

„Прекарах 21 години от живота си по света, чувствам се длъжен да се завърна и да помогна за развитието на България. Страната ни има огромен потенциал. Смятам, че България трябва да се развива равномерно, балансирано и да се активират на местно ниво градовете и селата. През последната година и половина работих в София в Министерски съвет и Столична община, но за мен това да мога да допринеса за един средно голям град като Благоевград е следващата стъпка в моето личностно и професионално развитие. Смятам, че Благоевград е мястото, където може да експериментираме с нови идеи, които след това да се разгърнат в национален, дори в световен мащаб. Всички идеи и проекти, които съм развил в последните 20 години – търсих място, където да ги приложа и мисля, че Благоевград, с уникалния си екип, нови и идеи и желание, е правилното място, където тези идеи да бъдат приложени“, подчерта арх. Шумков.

На пресконференция той заяви още, че Благоевград има нужда от ново градоустройство и ново развитие. По думите му общината има уникално географско разположение, което позволява сериозно развитие и сътрудничество с много други общини.

„Благоевград може да се превърне не само в национален, но и в балкански център за развитие, заради географската си позиция и потенциала, който има. Градът може да развие своята изключително богата бизнес среда“, каза още той.

Арх. Иван Шумков коментира, че през последните 50 години Благоевград се е утвърдил като град на иновациите, което ще позволи и за в бъдеще да се работи по този начин и на този принцип. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *