8 учители в Гимназията по икономика с Ковид-19, спешно търсят заместници по английски, география, философия… по три паралелки в 8-мо СУ и ЕГ са под карантина

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТОП НОВИНИ

8 учители в Гимназията по икономика в Благоевград са с коронавирус. От училището спешно търсят заместници. Един от педагозите се е заразил по празниците, а другите 7 с връщането по класните стаи тази седмица. Последният случай е от вчера /петък/. Сутринта учителка не се почувствала добре и медицинската сестра й направила от слюнчените тестове, с които се изследват учениците. Резултатът бил отрицателен, но учителката отишла и на писиар тест, който се оказал положителен.

В ПГИ са обявили места за трима преподаватели по английски език, тъй като двама са болни, а третият от другия месец ще преподава в Езиковата гимназията. Болни са и двама учители по практическо обучение /счетоводни дисциплини/, по география и философия. В опит да реши кадровия проблем вчера сутринта директорът на училището Ася Бояджиева потърси съдействие от Регионалното управление на образованието, а на въпроса как се справят със ситуацията заяви: „Как да се справяме? Търсим заместници. Разговарях с колеги експерти от РУО”, каза директорът на ПГИ и сподели, че започва да звъни на дадените й телефонни номера в търсене на евентуални заместващи учители.

„Ситуацията никак не е приятна. Имаме и карантинирани ученици, и болни учители”, коментира и директорът на НХГ – Благоевград Марин Митов и заяви, че вече са болни 4-5 учители.

В Езиковата гимназия засега нямат болни учители, но се увеличава броят на заразените ученици и 3 паралелки са под карантина.

В 8-мо СУ от четвъртък под карантина са два класа, от вчера още един, или за два дни към обучение в електронна среда са преминали три класа.

„Имаме един заболял учител, който е под карантина. 4-5 не са с коронавирус, но също отсъстват по болест. Осигурили сме заместници”, каза директорът С. Биров и прогнозира, че през следващите две седмици се очаква ескалиране на заболеваемостта от коронавиус.

Справката, изпратена от шефът на РЗИ д-р К. Калоянов до началника на РУО – Благоевград Ив. Златанов, а отттам на директорите на училища, показва драстино увеличаване на случаите с Covid- 19.

Към вчерашна дата заболеваемостта в областта на 100 хиляди по обищини е: 812 за Благоевград, 607 за Симитли, 395 – Кресна, 495 – Струмяни, 370 – Сандански, 219 – Сатовча, 422 – Гърмен, 295 – Белица, 602 – Хаджидимово. Най-висока – 1493, е заболеваемостта в Разлог, 1041 в Якоруда, 904 – Банско, 812 – Гоце Делчев , 711 – Петрич./ struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *