Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

България ЛЮБОПИТНО

„Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа”. Това каза в студиото на “Събуди се” Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. 

“Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор- около 25%”, обясни Ножаров. 

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението. 

Кипър се обяви против забраната за транспортиране на руски петрол до трети държави

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата. 

“Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден. 

Радев: Политиката на „Булгаргаз” е извън икономическата и управленската логика

“Правителството можеше да резервира количество. Оаза се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури – не”, заяви Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори – Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той. 

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров.  “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава- докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”.  /Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *