Ген. Съби Събев: Ще има прелом във войната в полза на Украйна

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

„С няколко думи може да се каже, че ще има прелом във войната в Украйна в полза на украинските въоръжени сили, защото постъпването на модерна западна бойна техника, в случая говорим за бронетанкова техника, ще промени технологичното превъзходство в полза на Украйна“. Това каза ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ в отговор на въпроса как ще се промени картината на войната в Украйна в технически план с новите подкрепления, които идват по линия на НАТО.

„2023 година ще бъде решаваща за тази война, както за Украйна така и за Русия. И двете страни подготвят мощни офанзиви, кога те ще започнат не може точно да се каже, но най вероятно ще бъде в началото на пролетта.

В случая имаме и прелом в западната военна помощ за Украйна, досега Западът се въздържа да предоставя тежко въоръжение, като танкове. В крайна сметка всички разбраха, че без тази помощ Украйна не може да надделее на бойното поле и да започне изтласкване на руските войски от тяхната територия“, заяви ген. Събев.

По негови думи Украйна има да освобождава около 40 процента от нейната територия и това може да стане само с доставка на въоръжение от Запада.

„Считам, че качеството ще надделее над количеството, защото Руската страна залага на количество на все повече войници, все повече въоръжение, но то вече е по-старо, защото новото беше в голяма степен унищожено в тази вече 11-месечна война, така че очакваме много решителни офанзиви в следващите месеци“, каза в заключение ген. Съби Събев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *