Пендаровски чака гаранции, че вписването на българите в конституцията на РС Македония ще е последното искане на София

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Скопие трябва да има някаква гаранция от София или Брюксел, че въпросът за включването на македонците с българско самосъзнание в конституцията на страната ще бъде последното искане на София за вдигане на българската блокада върху началото на преговорите на страната с ЕС. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в телевизионно интервю, съобщи МИА.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски същевременно подчерта, че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което ще затвори всички отворени въпроси. 

В интервю за Канал 5 президентът Пендаровски каза, че ако България се ангажира да не иска нищо допълнително за деблокиране на европейския път на Скопие, тогава ще бъдат получени двойни гаранции, въпреки че според него засега няма такъв положителен сигнал от българска страна.

“Ако ми кажете, ние искаме да бъдат гарантирани правата на българите, живеещи в Република Северна Македония, аз нямам проблем с това, но по какъв начин? Българската страна смята, че това трябва да се направи в самото начало – ще промените конституцията, ще ги впишете и това ще бъде за нас най-голямата гаранция, че сте сериозни при зачитането на правата на българите, които живеят във вашата страна. Мисля, че това е вид изнудване – ако промените конституцията до тази и тази дата, тогава се задължавам да не искам нищо повече по този въпрос,” каза Пендаровски.

Той добави, че ако София е сериозна трябва да потвърди, че това ще бъде последното искане и ако Скопие го изпълни, няма да поставя други искания.

Пендаровски посочи още, че ако Северна Македония не получим дата за преговори през юни, тогава ще бъде много трудно да бъдат убедени македонците, че трябва да продължат със същия ентусиазъм да правят същото по пътя на евроинтеграцията. Спорен него шансовете за вдигане на българската блокада до юни са малко под 50 процента.

„Дължи се преди всичко на поведението на отсрещната страна. (Българският министър-председател Кирил) Петков направи няколко неща и раздели двустранните преговори на пет теми, като историята беше само една от тях. Той направи всичко по хубав начин и говорихме по много теми. Шансовете намаляват, защото за съжаление българската страна през последния месец иска да върне историята в центъра. Нямам предвид Петков, а други фактори вътре и извън българското правителство,” каза Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пък снощи в интервю за предаването „Клик плюс“ по телевизия TV21 каза, че не може да се разговаря за частични искания от двете страни и че споразумение с България е възможно само когато има цялостно решение, което затваря всички отворени въпроси, и ще означава безусловно премахване на блокадата пред началото на първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.

Той добави, че политическите въпроси с България се обсъждат от експерти от външните министерства, които обменят идеи и провеждат срещи, но в момента няма документ, който да е приемлив и за двете страни.

В момента няма окончателен документ, приемлив и за двете страни. Когато има такъв документ, той ще бъде споделен с институциите у нас и в България, каза Ковачевски.

Премиерът подчерта, че решението с България трябва да се основава на запазване достойнството на двата народа и в двете страни, защото само тогава ще се стигне до решение. По думите му никой няма право да накърнява гордостта на гражданите на двете страни, като допълни, че македонската конституция не е книга, която се отваря или затваря по желание.
Ковачевски заяви, че не желае да говори за македонския език и идентичност.

„Идентичността и езикът изобщо не са предмет на разговор. Не е предмет на разговор, нито съм говорил, нито ще говоря за идентичността и езика на македонския народ. Това е нещо, което е наше, нещо, което сме имали, което имаме и което ще имаме и в бъдеще и това ни определя като народ,“ каза Ковачевски./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *