Румен Радев: Конфликтът в Украйна няма да бъде кратък и ще се разраства 

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Президентът Румен Радев поздрави българите за Гергьовден и за Деня на храбростта и Българската армия: 

„Най-напред искам да честитя Гергьовден на всички българи и да пожелая здраве и благоденствие. Днес е и Ден на храбростта и празник на българската армия. Войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм. Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите воини, към всички загинали за родината“, каза президентът, който взе участие в ритуала по освещаването на бойните знамена и знамената-светини на площад „Свети Александър Невски“.

„Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. И основният стълб на тази сигурност, е Българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея с тяхната подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост. Да пожелаем на всички мъже и жени в униформа здраве и сила“, посочи още държавният глава.

Във връзка с оказването на военна-техническа помощ на Украйна Румен Радев заяви:

„Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум. Защото това решение (за оказване на военно-техническа помощ на Украйна – б.р.) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. И аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована“. 

„Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България и затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната“, подчерта още президентът./БНР. сн:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *