Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков поднесе цветя пред паметника на Гоце Делчев по повод 119 години от гибелта на героя(СНИМКИ И ВИДЕО)

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

119 години от гибелта на Гоце Делчев!

Днес  в Благоевград се състоя възпоменателна церемония пред паметника на революционера Гоце Делчев на площад „Македония“.

В знак на уважение и признателност председателят на Общински съвет Благодвград Радослав Тасков положи цветя и отдаде почит пред делото на Гоце Делчев.

 Церемонията започна с химна на Република България, изпълнен от Биг-Бенд Благоевград, след което бяха припомнени моменти от живота и делото на националния герой.

Сред официалните лица, които се преклониха в знак на уважение пред героичните подвизи на Гоце Делчев, бяха още: Илко Стоянов – кмет на община Благоевград, Анита Коцелова – заместник – областен управител на област с административен център Благоевград, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-видните български революционери.

Възпитан в дух на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство, след Берлинския конгрес.

Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско.

Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит.

Източник: Общински съвет Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *