Радев: Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален (ВИДЕО)

България

„Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието. Граденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме 1 май, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. Цели градове са в руйни”. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа по случай Първи май – Международния ден на труда, съобщава Нова телевизия.

По думите му България вече понася косвени щети от тази война в областта на енергетиката и икономиката. „Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността”, каза още той.

„Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка – да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели”, добави президентът. 

„Нека не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. Такива има във всяка страна. Чуждият живот, този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цивилизация, съзиждани от поколенията преди нас”, посочи Радев.

„В тези времена на изпитания, наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“, категоричен бе той.

Той заяви, че като офицер е посветил живота си на сигурността на България и остава верен на тази мисия и днес. „Ще работя за нея и занапред“, каза Румен Радев. И добави: „В днешния празничен ден искам да благодаря на всички вас: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градите и пазите България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *