Николай Денков: Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата да е по-рано

България

Новата учебна година започва на 15 септември, но продължават разговорите дали началото на следващата (2023/2024 г.) да е по-рано – от 7 септември. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

По думите му идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни.

„За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предстои и публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно. От 1. до 6. клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината“, допълни още Денков.

Днес образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов, и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха учебен автоцентър „Макгахан“ и „Водородно училище за зелено бъдеще“ в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в столицата./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *