Русия може да спре и доставките на нефт, предупреждава икономист

България ПОЛИТИКА СВЯТ

България трябва да бъде готова и за случай на спиране на доставките на нефт от Русия, предупреди Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията. 

„Не трябва да сме изненадани от това, което се случва“, отбеляза той по БНР по повод спирането на доставките на руски газ за страната ни.

„България няма от какво да се притеснява. Физическият поток от газ към България не е прекъсван“, посочи Стефанов.

„България на първо място трябва да помисли много сериозно и бързо с какви юридически методи да покаже, че това е незаконно прекъсване на договора“, подчерта Руслан Стефанов. По думите му страната ни може „да се овъзмезди през други възможни потоци, ако това мине през международен арбитраж“.

За разлика от 2009 г., когато нямахме никаква алтернатива, сега вече има и кризисен план на Европейската комисия, можем да внесем газ от Гърция, Румъния и Турция, поясни експертът.

„Не се знае колко по-скъпа е алтернативата, всичко е въпрос на договорки.“

Според Стефанов българската индустрия, работеща на газ, използва количества, които дневно можем да осигуряваме от съседни страни.

В краткосрочен план, до следващия отоплителен сезон следва да се работи за осигуряването на българските граждани и бизнеса, допълни икономистът.

Натискът върху цените на горивата не е спрял. Спирането на газа едва ли ще има непосредствен ефект върху него, коментира още Руслан Стефанов./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *