Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с американската награда „Медал на свободата“

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с „Медала на свободата“, присъждан ежегодно от американската неправителствена организация Национален конституционен център, занимаващ се с въпроси, свързани с американската конституция, предаде ДПА.

Още през август центърът обяви, че Зеленски получава отличието заради „проявената от него героична защита на свободата пред руската тирания“ по време на войната в Украйна. А миналата седмица американските сенатори Крис Кунс и Роб Портман посетиха Киев и предадоха медала на Зеленски лично.

Снощи се състоя и церемония в Националния конституционен център, на която Зеленски се включи видеоконферентно от Киев. Той заяви, че за него е чест да приеме отличието. Зеленски каза, че милиони хора се борят  и работят за защитата на страната. „Сега ние виждаме на какво са способни демокрациите, когато действат единно. Всеки потенциален агресор в света вижда каква помощ САЩ и свободният свят ни предоставят. Той вижда и всички санкции, наложени на Русия. Така че всеки потенциален агресор вижда всичко това и се убеждава, че е по-добре да не започва война срещу свободата изобщо“, каза Зеленски.

А преди да започне да говори, той бе представен от Ирина Мазур, почетен консул на Украйна във Филаделфия. „Зеленски заедно с цялата украинска нация се превърна в символ на единството, силата и безкомпромисното желание за независимост, за основното човешко право на свобода и право на избор на собственото бъдеще“, каза тя.

В кратко видеопослание бившият американски президент Джордж Буш-младши нарече Зеленски „Уинстън Чърчил на нашето време“. А  Джефри Роузън, ръководител на Националния конституционен център, прочете писмо от президента Джо Байдън, в което той нарича Зеленски „рядко срещан патриот“. „Когато Русия започна бруталната си атака срещу Украйна преди осем месеца, президентът Зеленски прояви сила и заяви: „Президентът е тук“. Неговите думи повдигнаха духа на украинския народ и отекнаха по целия свят. Днес той продължава безстрашно да ръководи страната си, да брани суверенитета на Украйна и да се бори за поддържането на основните ценности, които ни обединяват всички нас“, заяви Байдън.

„Медалът на свободата“ бе учреден през 1988 г. и се връчва на международни лидери и на други известни фигури, които са работили за защита на свободата по света. Сред предходните лауреати са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Мохамед Али, Лех Валенса, Вацлав Хавел и Виктор Юшченко. Към медала има и сума от 100 000 долара, които сега Зеленски каза, че ще дари на новосъздадения Фонд за украинските ветерани.

От началото на войната в Украйна Зеленски бе удостоен с редица награди заради вдъхновяващата си лидерска роля, посочва ДПА. Той получи американската награда за храброст на името на „Джон Кенеди“ и наградата за свобода на името на „Роналд Рейгън“. /бта, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *