Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област.  Руското Министерство на отбраната заяви, че неговите сили са „освободили“ целия регион Херсон в Южна Украйна. По-рано във вторник местен украински военен представител каза, че руската армия е назначила нови ръководители на областната администрация и градския съвет. 

Кметът на град Херсон Ихол Коликаев обаче отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски, съобщава Нова телевизия.

Според руската информационна агенция Интерфакс руските военни са завзели и части от Харков, Запорожие и Николаев. 

Междувременно САЩ осъдиха остро изказването на руския външен министър Сергей Лавров за заплахата от ядрена война. „Смятаме, че свободното говорене за ядрени оръжия и ядрената ескалация е особено безотговорно и е върхът на безотговорността. Когато става въпрос за потенциална ядрена ескалация, разбира се, ние обръщаме много внимание на действията на Русия, на това, което тя прави, на това, което не прави”, заяви Нед Прайс.

Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев каза в ефира на „Здравей, България”, че Херсонска област е важна с това, че осигурява и гарантира сухопътния достъп до Крим по Азовското крайбрежие. „Въпрос на време е да се затвори пътят между Донецка и Луганска област, Херсон и Крим”, каза той.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *