Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА СВЯТ

„Няма да се поддадем на рекет“, заяви премиерът

„От „Газпром” са заявили своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин“. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет 

„Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително и готов план за доставки от алтернативни източници“, каза още той.

По думите му спирането на газ от страна на „Газпром” е „грубо нарушение на договорите и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. „Ние няма да се подадем на подобен рекет“, категоричен беше премиерът.

„България също преглежда всички договори с „Газпром”, включително и договор за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо”, посочи той.

„След милиардите похарчени за „Турски поток”, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова”, коментира Кирил Петков.

Той съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и през юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. „Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ”, допълни Петков.

„Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между „Газпром” и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е налице, европейският отговор ще бъде налице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи”, увери премиерът./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *