Кулеба за военната помощ за Украйна: Тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

На въпроси на БНТ украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е предал списък с искана военна подкрепа към всички страни членки от НАТО и ЕС и разбира вътрешнополитическата ситуация в България.

Той посочи, че държавите, които не предоставят военна подкрепа на Украйна, всъщност подкрепят държавата-агресор Русия. Посочи, че е повдигнал въпроса и пред българските власти.

На въпроси на БНТ външният ни министър Теодора Генчовска потвърди, че въпросът е повдигнат на разговора им с Кирил Петков. Не е воден разговор във външно министерство.

На въпрос на БНТ дали ще преосмисли позицията си за отказ от военна подкрепа за Украйна Кристиян Вигенин не отговори директно.

Ето какво каза Дмитро Кулеба пред БНТ:

„Правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна. Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна.

БНТ: От каква военна помощ се нуждаете?

– Когато водиш война, се нуждаеш от всичко – от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи списък на всички страни членки на НАТО и България получи същия списък. Но ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация, но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия.“/БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *