Гьоков: Възможно е да има ново увеличение на минималната работна заплата(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

„След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в студиото на „Събуди се”.

„В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности”, каза още той.

„Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, посочи Гьоков.

По думите му не е тайна, че в сравнение с европейските страни доходите у нас са най-ниските.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, само с линията на бедност”, каза той.

„Досега те бяха обвързани с една измислена величина – гарантиран минимален доход, който през 2009 г. беше 65 лв., а сега е 75 лв. Т.е. допълваме доходите на членовете на семейството до 75 лв. Променяме цялата тази картина и вече ще се съобразяваме с линията на бедност, която пък ще се изчислява по нов начин – по европейски критерий”, обясни Гьоков.

В момента линията на бедност е 413 лв. „Предложението мина обществено обсъждане. Предстои да бъдат приети промени в Закона за социално подпомагане и това ще стане факт”, каза още той.

„Всичко това означава, че помощта, която получават тези, които не могат да се справят, ще бъде допълвана не до 75 лв., а до 413 лв. Според изчисленията всяка година ще бъде предприемана съответната линия на бедност”, заяви социалният министър.

„Основната критика съм социалната система е, че наистина ние подкрепяме много хора с много ниска подкрепа. С новите действия ще се разшири и кръгът, и подкрепата за тях”, категоричен бе той.

Разработват се и различни варианти за преизчисляване на пенсиите след отпадането на COVID добавката. „На всички трябваше да е ясно, че тя няма как да продължава до безкрай. Минималната пенсия за трудова дейност според мен не трябва да бъде по-ниска от 413 лв. Това не е много, но това са възможностите на бюджета”, каза Георги Гьоков.

Той коментира и решението на страна ни да даде каски и бронежилетки на Украйна. „Аз гласувах „за” това, защото смятам това за хуманитарна помощ. Гласувал съм „против” военна помощ. Стигам до там, че мисля, че трябва много сериозен разговор в коалицията дали, ако се предложи предоставяне на военна помощ, това няма да я взриви. Първо, съм пацифист – второ, не смятам, че военна помощ за която и да е от страните би допринесла за решаване на проблема в Украйна”, каза Гьоков.

„Ние ги подпомагаме хуманитарно. Щом цяла Европа ги подпомага военно – значи всичко е наред”, добави още той.

На въпрос дали, ако все пак в коалицията се вземе решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, БСП би излязла от коалицията, той отговори: „Възможно е, защото това е една от червените линии, които ние не искаме да престъпваме, но това е решение на колективните ни органи, в случая – на Националния съвет. А може би такова сериозно решение може да се вземе и на Конгрес”./nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *