Държавата обяви компенсации за бизнеса заради скъпия ток

България ПОЛИТИКА

Компенсации на обща стойност 1.5 млрд. лв., които да действат до края на месец март 2022 г. предлага Министерството на енергетиката в защита на потребителите от високите енергийни цени. Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от държавата компенсации и за декември, както и за първото тримесечие на новата година. Това обяви министърът на енергетиката Александър Николов:

„Целта е да обхванем най-тежкия, който предстои, съответно с вероятно най-висока консумация на енергийни ресурси и със значително високи цени“.

Планирано е новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи.

Компенсациите за бизнеса за м. декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ (Българската независима енергийна борса) за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.

Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв. По думите на министър Николов, това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители.

Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лв.

Програмата за компенсации е доразработена по начин, който осигурява възможно най-широк социален ефект от прилагането й, запазване на конкурентоспособността на икономиката и възможности за бъдещ растеж, каза министър Николов.Предвиждат се компенсации и за топлофикациите заради поскъпващия природен газ.

Финансовият източник за всички тези компенсации са приходите във фонда „Сигурност на електроенергийната система“, държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ, както и Държавният бюджет. Министър Николов направи изричната уговорка, че средства от държавния бюджет ще се ползват само в краен случай, като последна възможност.

Предложените мерки целят да осигурят прозрачност, предвидимост и яснота за разходите на участниците в системата, както и да съдействат за устойчиво развитие и балансиране на енергийния отрасъл.Обявените мерки трябва да получат одобрение и от Европейската комисия, която да прецени дали въпросната помощ не противоречи на правилата за конкуренцията.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *