Благоевградчани се събраха на мирен протест срещу насилието на стадионите и в подкрепа на Вова – украинският студент, пострадал по време на мача Пирин – Левски

СПОРТ ТОП НОВИНИ

Около 19.00 часа тази вечер десетки благоевградчани, голяма част от които фенове на „Пирин”, се събраха на мирен протест пред болница „Пулс”, където вчера бе настанен украинският студент Владимир (Вова). Припомняме, че момчето получи сериозни наранявания при вчерашния мач между отборите на Пирин и Левски.

Вова бе изкаран от стадиона от полицейски служители, но задържането му се случи по особено груб начин. Момчето бе влачено по стълбите от органите на реда, в следствие на което получи сериозни травми, заради които бе приет в болница.

Протестиращите заявиха, че не веднъж на футболни мачове са се случвали подобни инциденти, при които органите на реда упражняват насилие спрямо футболни фенове, като винаги се оправдават с това, че лицето, което са искали да задържат се е съпротивлявал. Те допълниха, че не са против намесата на полицаите, когато трябва да се запази обществения ред и сигурността на останалите фенове, но задържането би следвало да се случва при спазване на правилата, а не чрез проява на агресия.

Сред протестиращите бе и председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, който обаче категорично заяви, че е там в качеството си на гражданин. „Смятам, че това, което се случи на стадион „Христо Ботев” е недопустимо. Развиваме футбола и спорта като цяло, защото целта е хората, които са на стадионите, да се забавляват, да изпитват удоволствие от играта и да се срещат с други хора. В конкретния случай смятам, че има превишаване на полицейските правомощия и голяма употреба на сила. До последно ще настояваме за истинско разследване и виновниците да понесат отговорност за действията си”, каза още той.

По – рано днес стана ясно, че състоянието на Вова се е стабилизирало и не се е наложило да бъде транспортиран до болница „Пирогов”. Очаква се дори до няколко дни да бъде изписан, но когато точно ще преценят медицинските специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *