Радев разговаря с Ердоган, призова за съвместно извеждане на блокираните български и турски моряци от Украйна

БАЛАКАНИТЕ България ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Президентът Радев е призовал турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за координирани действия за извеждане на блокираните в украински пристанища български и турски екипажи преди постигането на мирно споразумение в Украйна.

Двамата са провели телефонен разговор днес, съобщават от пресслужбата на президентството.

Към момента на територията на Украйна има два блокирани български кораба – „Рожен“, който е локализиран на пристанището Черноморск (Черно море), и „Царевна“ – на пристанище Мариупол (Азовско море).

В разговора си с Ердоган президентът Радев е откроил и желанието на България за засилено партньорство в енергетиката и осигуряване на алтернативни енергийни доставки от Турция при задълбочаване на конфликта в Украйна.

Българският държавен глава приветства усилията на Република Турция и на президента Реджеп Тайип Ердоган за посредничеството при разрешаването на военния конфликт в Украйна по дипломатически път. В същото време все още няма яснота кога ще приключи този конфликт и са необходими своевременни усилия за извеждане на българските и турските моряци от зоната на военните действия.

Обща бе и позицията, че двустранният стокообмен от 6.5 млрд. долара не отговаря на възможностите на двете държави и има голям потенциал за развитие на двустранното сътрудничество в икономиката, взаимните инвестиции, енергетиката и в сферата на сигурността./БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *