Община Банско с инвестиционно предложение „Внедряване на система за външно изкуствено осветление“

БАНСКО ПОЛИТИКА РЕГИОН

На свое заседание общинските съветници взеха решение Община Банско да включи инвестиционно предложение „Внедряване на система за външно изкуствено осветление“ в общинската инвестиционна програма.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на потреблението на ел.енергия и съответно бюджетните разходи за електричество, както и повишаване сигурността на населението в гр.Банско и гарантиране на по-безопасното движение в тъмната част на денонощието. Мерките за енергийна ефективност включват подмяна на осветителите на уличните лампи с нови със LED технология.

Очакваният ефект е за значително намаление на потребяваната енергия за улично осветление. Община Банско ще участва в шестата процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво през 2022 г.

Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от Съвета на Европа. Оценката се извършва на база обективни показатели, чрез единни рамкови процедури и инструменти за оценяване. Етикетът се дава на местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление.

Срокът на валидност на етикета е две години. Досега Етикетът за иновации и добро управление е присъждан на 38 общини в България. Община Банско е от малкото общини, които са получавали сертификата два пъти.Община Банско се присъединява към Асоциацията на българските градове и региони. Решението беше взето на сесията на Общинския съвет, на която съветниците формализираха процедурата на членство в АБГР.

Асоциацията е създадена преди 18 години с цел развитие на местното самоуправление в градовете и усъвършенстване на регионалната политика в страната. Само преди седмици, Община Банско беше домакин на първите Зимни общински игри, организирани от Асоциацията и БРФ „Спорт и здраве“, в които взеха участие над 100 човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *