НАПРЕЖЕНИЕ В КОАЛИЦИЯТА: Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна(ВИДЕО)

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

ДБ започна консултации за оказване на военна помощ в Украйна, БСП са против

Разнобой в управляващата коалиция. „Демократична България” започна политически консултации за оказване на военна помощ в Украйна. Нещо, срещу което БСП е твърдо против.

„Вчера беше изпратен проектът на решение на НС, върху който днес се надявам да започнем разговори в рамките на коалицията. Това е ключова тема и трябва да видим как ще продължим напред по нея”, каза депутатът от ДБ доц. Атанас Славов. По думите му въоръжението на Украйна всъщност е действие в подкрепа на мира.

Славов подчерта, че не е изненадващо мнението на БСП, защото тяхната позиция е такава от началото на войната в Украйна. Когато става въпрос за сигурност и отбрана, решенията трябва да се взимат в максимално широк формат, категоричен беше депутатът от „Демократична България”.

„Всички политически сили, които имат отговорна позиция в българския парламент, трябва да седнат на масата на разговорите и да вземат решение, което защитава и международния авторитет на страна ни и членството ни в ЕС и НАТО”, категоричен е доц. Атанас Славов.

По думите му е вероятно да назрее напрежение в коалицията ако БСП не подкрепи оказването на военна помощ за Украйна.

Депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов заяви, че партията е ясна и категорична по темата и не вижда какво ново БСП може да каже на консултациите.

„Русия и Украйна са в конфликт, в който не участва НАТО. Да не говорим, че този конфликт е много по-глобален”, каза народният представител и допълни, че не вижда защо България трябва да влиза в този конфликт толкова рязко и ясно.

„Ако такъв проект на решение влезе за обсъждане в НС, ние ще гласуваме категорично против”, заяви Гуцанов./стопкадър: nova.bg

Целия разговор гледайте във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *