Край на тапите към Гърция! Пуснаха движението през тунел „Железница“, ето какво предстои да се случи с автомагистрала „Струма“

ТОП НОВИНИ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова – съветник Иконономическо управление в Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителя, строителния надзор, кметовете на Благоевград и Симитли Методи Байкушев и Апостол Апостолов, народни представители, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и други присъстваха на официалното откриване на най-дългия тунел в България – „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

„Поводът да сме тук е хубав, но той поражда и много въпроси. Поражда се на първо място въпросът – какво правим с обходния път край Симитли, как тапата, която ще се образува край Симитли ще бъде преодоляна с административни и контролни мерки, за да не се превърне това прекрасно съоръжение в капан на пътуващите“, каза още той и допълни, че днес е особено важно да се даде отговор и на друг въпрос, а именно кога магистралата ще бъде готова.

От своя страна министър-председателят акад. Николай Денков каза, че всеки ден забавяне е проблем, както за хората, така и за биоразнообразието.

„Това, което министрите са предложили, е да се подготви строителството по трасето, което вече е проектирано и успоредно с това да започне проектиране за търсене на друго трасе, което след това да бъде подготвено горе. Това ще отнеме време, но това е най-бързият начин да облекчим както трафика, така и да подпомогнем за запазване на природата доколкото е възможно“, обясни той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков допълни, че в управленската програма ясно е записана една цел, която е максимално бързо изграждане на оставащите участници от АМ „Струма“, като ще се търси вариант извън Кресненското дефиле, но при максимално съобразяване със защитата на биоразнообразието и без загуба на европейски средства. „Имаме одобрен вариант и очакваме финалното одобрение на източния вариант с условието, че в средносрочен план ще работим за още едно минимум двулентово трасе извън Кресненското дефиле“, коментира той.

На брифинг след официалната част, премиерът Денков коментира и други актуални теми, сред които предстоящата ротация. По темата той обясни, че след нея се вижда като вицепремиер. Денков обясни, че не е говорил с Мария Габриел през последните два дни, тъй като тя отсъства, но след като се върне очаква да се срещнат и да проведат разговори. Той подчерта, че все още няма отговор на въпроса – кой ще бъде външен министър след ротацията.

Тема, обект на коментар, бе и искането на финансовото министерство за обединяване на НАП и агенция „Митници“, като по думите на премиера това е практика, която съществува и в други държави. Той поясни, че има пълно доверие на финансовия министър за решенията, които взима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *