27 лв. стигна агнешкото в Сандански, в македонското село Струмица, на метри от границата, върви по 8 лв. за килограм

България РЕГИОН САНДАНСКИ

27 лева стигна цената на килограм агнешко месо в магазините в Сандански. Агнешките главички и комплекти вървят на цени от 6.50 до 9.00 лева за килограм охладени. По-ниска е цената на замразените – 4.50 лв., и то в големите търговски вериги. Това установи репортерска проверка в почивните дни – събота и неделя. Увеличението е с близо 40 процента в сравнение с края на миналата година, когато цената на агнешкото беше 19.50 лв.

Фермери от региона пък продават агнешко трупно месо на цена от 8 лева за килограм. „Цената на трупното месо се определя от животновъдите, а не от пазара – обясни фермерът Цветан Христов. – Отглеждам овце от десетина години. За първи път ще продаваме агнешко месо на 8 лева. Едно агне от 20 килограма излиза 160 лева. През миналата година продавахме по 6 лева на килограм”, каза Цв. Христов и допълни, че някои фермери дори пекат агнетата за клиентите си. Така, ако агнето излиза 160 лв., печено струва 230 лв. „Цената не е драстична, а е съобразена със скока на житото, фуража и брашното”, обясни фермерът. 

Хората от Санданско-Петрички регион всяка година дни преди великденските празници пътуват до съседна Македония, за да си купят агнешко, защото там цената е твърде по-ниска. Килограм агнешко месо на пазара в село Струмица, Северна Македония, на метри от границата с България, е 8.00 лева, агнешка главичка струва 2.00 лв. бройката, толкова е и цената на килограм карантия. Според справка на националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България през последните години в дните на великденските празници се продава над 160 тона агнешко месо./struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *