От 31 март България ще е в Шенген по въздух и море

ТОП НОВИНИ

“С България и Румъния днес Шенгенското пространство стана по-силно“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод единодушното решение на Съвета на Европейския съюз късно вечерта за присъединяването на България и Румъния към Шенген с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници.

Това ще се случи от 31 март 2024 г., се казва в съобщение до медиите на българското Министерство на външните работи.

„Специално благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа“.

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата, които са работили за напредък за постигане на този приоритет. Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. Моята позиция по темата и принос за постигане на тази цел е от над 10 години“, заяви Габриел.

Тя посочи, че  България показва ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз и подчерта, че страната ни разполага със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *