Нови правила за техническия преглед на колата

ТОП НОВИНИ

Държавата прекратява възможностите за манипулиране на данните от техническите прегледи. От следващата година пунктовете ще трябва да отговорят на нови изисквания, които да намалят възможностите за намеса в отчетените данни. Това ще стане възможно, защото всички данни ще се отчитат в реално време.

Техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на димомерите, спирачни стендове и газ анализаторите с информационната система на ИА „Автомобилна администрация“. Това трябва да се случи най-късно до средата на следващата година, посочват от агенцията. Целта е да се ограничат възможностите за промяна на данните от измерванията.

До момента около 200 пункта от 1100 в страната отговарят на новите изисквания. Посетихме такъв пункт, чийто уреди са свързани повече от година с агенция „Автомобилна администрация“.

Друга промяна в нормативната наредба дава възможност на „Автомобилна администрация“ да събира техническа информация от автопроизводителите, която се предоставя и на пунктовете за годишни прегледи, за да се проверяват и сравняват параметрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *